In de media lees je veel over de stijgende prijs van onderwijsapplicaties. Onderwijsinstellingen vinden de licentietarieven te veel oplopen en proberen gezamenlijk een lager tarief te bedingen. Tegelijkertijd zijn scholen enorm afhankelijk van die applicaties nu er meer en meer digitaal wordt gewerkt, onderwezen en gecommuniceerd. Zelf vind ik het als vader van een middelbare school leerling ook fijn om online op de hoogte te blijven van de vorderingen van mijn zoon.

Echter, de discussie over de prijzen van software is niet uniek voor het onderwijs. Hoe voorkom je bijvoorbeeld als MKB’er dat je in een ‘supplier lock-in’ terecht komt? Bij Darwin IT geven wij het advies: voorkom dat je vast komt te zitten aan één IT-leverancier en dat het een enorme inspanning vergt om een applicatie in te ruilen voor een andere applicatie. Bouw keuzevrijheid in bij het opzetten van een IT strategie.

Zo voorkom je supplier lock-in en heb je meer keuzevrijheid

Organisaties gaan vaak voor een omvangrijk softwarepakket met veel functionaliteiten, in het onderwijs bijvoorbeeld voor het administreren van stages. Waar de kern van zo’n pakket onmisbaar is voor de organisatie, zijn er vaak ook veel functionaliteiten die niet goed aansluiten bij de wensen van de gebruikers of helemaal niet worden gebruikt. Met Micro IT-oplossingen kies je dan ook voor een ‘andere’ IT-strategie. Bij Micro IT-oplossingen maak je gebruik van meerdere leveranciers; partijen die zich richten op een bepaalde niche, specifieke kennis hebben ontwikkeld en maatwerk leveren.

Je zet naast het kernsysteem kleinere, geoptimaliseerde oplossingen in als ‘flexibele schil’ voor specifieke functionaliteit. Bijvoorbeeld voor roosterplanning of aanwezigheidsregistratie in het onderwijs. Deze software kun je dan met elkaar verbinden en zo vormt het samen met het kernsysteem toch een geheel. Een bijkomend voordeel is dat je zo’n kleine applicatie eenvoudig kan vervangen wanneer je het niet meer nodig hebt, of bijvoorbeeld als je niet akkoord bent met de prijsstijging van de licentie. Je betaalt tenslotte alleen voor oplossingen die je daadwerkelijk gebruikt en goed aansluiten bij jouw werkwijze.

Bij Micro IT-oplossingen kunnen vaak specifieke wensen in het systeem worden geïmplementeerd. Kleinere systemen zijn namelijk minder complex en makkelijker te wijzigen. Dit in tegenstelling tot grote applicaties die vanuit een “one size fits all” gedachte zijn ontwikkeld, waarbij elke kleine wijziging potentieel gevolgen heeft voor het hele systeem. Onze examenplanner, Plato, is een voorbeeld van een Micro IT-oplossing. Het wordt gevoed met gegevens uit het kernsysteem van de onderwijsinstelling, wijzigingen kunnen gemakkelijk worden doorgevoerd en de applicatie sluit daardoor precies aan bij de wensen en behoeften van de gebruikers.

Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze ‘andere’ IT-strategie met Micro IT-oplossingen? Laat het ons weten. Wellicht ben jij de volgende die wij helpen om meer waarde uit jouw IT-budget te halen. Informeer naar de mogelijkheden. Bel ons via 070 26 28 871 of mail naar info@darwin-it.nl.

    Ja, inspireer mij. Ik schrijf me in voor nieuws en blogs.

    Akkoord, jullie mogen mijn gegevens verwerken.
    Hiermee geeft u Darwin-IT toestemming. U kunt ons op elk moment verzoeken uw gegevens te verwijderen of uw toestemming in te trekken.


    Hoe wij omgaan met uw privacy leest u hier:  privacy statement.