De afgelopen maanden zijn wij bij Darwin IT anders gaan werken. We zitten minder vaak met elkaar op kantoor en we werken meer vanuit huis. Besprekingen doen we niet in onze vergaderruimte, maar meer telefonisch en via video calls. Als we kijken naar de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt, kan je zeggen dat we eigenlijk een gewoonte hebben doorbroken: de gewoonte om onnodig tijd op kantoor door te brengen.

Nederland werkt massaal anders

In Nederland staat men steeds meer open voor remote werken. Zeker nu meer mensen vanwege corona ervaren hoe het is om vanuit huis te werken. Drie maanden geleden zaten we nog in een heel andere maatschappij en werkroutine. Doordat we massaal met zijn allen zijn gaan thuiswerken, zijn er een kwart minder files in de Randstad, besparen we reistijd en belasten we het milieu minder.

Al zijn we aan de ene kant door corona gedwongen om die verandering van op locatie werken naar thuiswerken door te maken, aan de andere kant heeft het ons ook nieuwe perspectieven gegeven. Het is mogelijk om anders te gaan werken en nieuwe werkroutines te ontwikkelen. Veel mensen hebben kennis gemaakt met hoe het is om thuis te werken en we zien vaak berichten op social media voorbij komen dat het de meesten goed bevalt. Werkgevers die voorheen wat huiverig waren om medewerkers thuis te laten werken, zien nu dat het goed mogelijk is en dat medewerkers ook vanuit huis productief zijn.

In de onderwijsinstellingen wordt nu virtueel lesgegeven. Na verloop van tijd zal dit in veel gevallen weer op locatie plaatsvinden, maar ongetwijfeld zullen een aantal lessen ook virtueel blijven bestaan. De technologie hiervoor is immers aanwezig! Onderwijsondersteunende werkzaamheden kunnen ook prima vanuit huis worden uitgevoerd. Denk aan het uitwerken van documenten of het maken van examenplanningen. En bij dat laatste komt Darwin-IT om de hoek kijken. Wij vinden het namelijk zonde dat veel onderwijsinstellingen nog steeds onnodig veel tijd besteden aan het examenplanningsproces doordat men het handmatig of met Excel doet. Omdat wij bekend zijn met de kracht van automatisering en zelf dagelijks ervaren hoe goede applicaties taken vergemakkelijken, hebben wij speciaal voor het plannen van examenzittingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs Plato ontwikkeld.

Slimmer plannen van (virtuele) examenzittingen

Met Plato bieden wij onderwijsinstellingen de mogelijkheid om het examenplanningsproces op een aantal vlakken te professionaliseren. Het is natuurlijk comfortabel om vast te blijven houden aan de oude vertrouwde werkwijze, maar als je slimmer wilt werken zal je iets moeten doen om die verandering door te voeren: je zult een nieuwe manier van werken moeten omarmen. Die nieuwe manier wordt mogelijk door het gebruik van een planningsapplicatie.

Wellicht vinden bij jouw opleiding momenteel de examenzittingen noodgedwongen virtueel plaats. Wellicht zullen er in de toekomst – wanneer we geen afstand van elkaar meer hoeven te houden – ook nog virtuele examenzittingen plaatsvinden, omdat nu blijkt dat het in die vorm ook heel goed werkt. Bij Plato kun je een gepland rooster exporteren naar Outlook of een ander agendasysteem en hieraan kun je een Teams, Zoom of Google Meet link toevoegen. Alle betrokken kunnen zo gemakkelijk deelnemen aan de online examenzitting en de planningscoördinator bespaart enorm veel tijd bij het organiseren van de virtuele zittingenperiode.

Het gebruik van Plato biedt nog meer voordelen. In onze vorige blog hebben we deze voordelen voor je op een rij gezet. Zo worden er met een planningsapplicatie minder fouten gemaakt. De applicatie neemt namelijk een deel van het denkwerk over. Hierdoor zijn planningscoördinatoren in de gelegenheid om sneller te schakelen en kunnen knelpunten al in een vroeg stadium opgelost worden. Met een planning in Excel kan het planningscoördinatoren nogal wat hoofdpijn bezorgen wanneer er op het laatste moment aanpassingen worden doorgegeven. Met Plato zijn last minute wijzigingen geen enkel probleem. De planning is snel aangepast en gecommuniceerd met alle betrokkenen.

Doordat er in een examenplanningsapplicatie sprake is van gestructureerde elektronische communicatie krijgen coördinatoren meer grip op het planningsproces. Dit wordt als enorm prettig ervaren. In het begin is het even schakelen om een nieuwe digitale gewoonte aan te leren. Maar als je vervolgens terugkijkt zie je pas echt hoe het gebruik van een examenplanningsapplicatie een aanwinst is voor de organisatie en voor jouzelf dé stap was om het planningsproces te professionaliseren.

Wil jij ook een bestaande gewoonte doorbreken en het examenplanningsproces professionaliseren? Neem de proef op de som! Bij Darwin IT helpen wij onze klanten om sneller en efficiënter te werken met behulp van slimme oplossingen. Vanuit deze missie hebben wij de examenplanner Plato ontwikkeld. Vraag kosteloos een demonstratie van Plato aan. Neem contact op of bel 070 26 28 871 voor meer informatie.

    Ja, inspireer mij. Ik schrijf me in voor nieuws en blogs.

    Akkoord, jullie mogen mijn gegevens verwerken.
    Hiermee geeft u Darwin-IT toestemming. U kunt ons op elk moment verzoeken uw gegevens te verwijderen of uw toestemming in te trekken.


    Hoe wij omgaan met uw privacy leest u hier:  privacy statement.